Antwoorden voorbeeldvragen

Het Jeugdjournaal

Al meer dan 40 jaar wordt dagelijks het nieuws uitgezonden voor kinderen, in Het Jeugdjournaal. Op YouTube is de allereerste uitzending van het Jeugdjournaal terug te zien. Het eerste item gaat over vergiftigd water in een bepaald gebied in Nederland.

Hoe wordt deze streek ook wel eens genoemd?

a. Hoge Bomen
b. De Stille Zuidzee
c. De Glazen Stad
d. De Bollenstreek

Antwoord C is juist. In de eerste uitzending van het Jeugdjournaal wordt in het eerste item verteld over vergiftigd water in 'Het Westland'. Via Google kun je vervolgens bijvoorbeeld zoeken op 'Bijnaam Westland'. Daar lees je dat de bijnaam 'De Glazen Stad' is, vanwege de vele kassen in het gebied. 

Kattractie

De Poolse stad Szczecin wordt jaarlijks door veel toeristen bezocht. Er is veel te zien voor toeristen, maar de populairste attractie is een zwart-witte kat die in het centrum van de stad woont. Iedereen vindt hem geweldig en hij zit zelfs op Instagram. Veel mensen geven de kat op Google een review van 5 sterren. Van één persoon heeft hij helaas maar 1 ster gekregen, zoals je kunt lezen in ‘dé weekkrant voor kinderen’.

Waarom kreeg de kat die slechte review?

a. Hij heeft een vaas omgegooid
b. Hij heeft een kindje gekrabd
c. Hij heeft een alarm laten afgaan
d. Hij heeft een worst gestolen

Antwoord D is juist. Via Google kun je zoeken op 'dé weekkrant voor kinderen'. Daar zie je dat het om de Kidsweek gaat. Op de site van de Kidsweek kun je bovenaan bij het loepje iets zoeken. Vul daar bijvoorbeeld 'Kat Szczecin' in. Je vindt dan dit artikel, waar je kunt lezen dat de kat Gacek een worst heeft gestolen. 

Boekcadeau

Ieder jaar wordt er een kinderboek gekozen dat voor slechts €2,99 te koop is in veel boekhandels. In 2023 was er ook zo'n boek! Het boek gaat over een gewone jongen, waar soms 's nachts iets bijzonders mee aan de hand is. 

Hoe heet hij in het Spaans? 

a. J.c..o L..o
b. D..f.e W...w...j.
c. G..z... Fr...d..
d. O.. P...r

Antwoord A is juist: Jacobo Lobo. Via Google kun je zoeken op de actie 'Geef een boek cadeau 2023'. Er is ook al informatie te vinden over het boek van 2024, dus kijk goed naar het jaartal. Het juiste boek vind je bijvoorbeeld hier: Dolfje Weerwolfje. Dit boek is vertaald naar veel verschillende talen en in die vertalingen heeft Dolfje een andere naam gekregen. Als je verder zoekt op 'Dolfje Weerwolfje Spaans', vind je hier een overzicht met verschillende talen. Daar lees je dat hij in het Spaans Jacobo Lobo heet. 

Speelgoed

Waarschijnlijk heb je zelf met dit speelgoed gespeeld, net als je ouders of je opa en oma. Het speelgoed werd namelijk al ruim 90 jaar geleden bedacht door een Deense meubelmaker. Een paar jaar later kreeg het speelgoed ook een naam. Die naam kennen we nog steeds en het speelgoed is erg populair. 

Wat betekent de naam van het speelgoed? 

a. Leg goed 
b. Leer goed
c. Speel goed
d. Het betekent niets, het is een afkorting van de naam van de meubelmaker

Antwoord C is juist. Als je zoekt op 'Speelgoed Deense meubelmaker' of 'Speelgoed 90 jaar' zul je al snel vinden dat het hier gaat om Lego. In dit artikel lees je ook dat Lego een afkorting is van het Deense 'Leg Godt', dat 'speel goed' betekent.  

Kerstrecord

De Amerikaan Joel Strasser versierde met Kerst niet alleen zijn kerstboom, maar ook zijn baard! Hij hing wel 710 kerstballetjes in zijn baard en brak daarmee een record. Strasser en zijn baard hebben al meer records gebroken.

Hoeveel tandenstokers hing hij een paar jaar geleden in zijn baard?
Tip: op Google kun je aangeven dat je alleen in het Nederlands wil zoeken.

a. 35
b. 135
c. 1350
d. 3500

Antwoord D is juist. Via Google kun je bijvoorbeeld zoeken op 'Joel Strasser record' of op 'Joel Strasser tandenstokers'. Voor de zekerheid kun je, onder de zoekbalk bij het knopje 'tools' aanklikken dat je alleen in het Nederlands wil zoeken. Je vindt dan meerdere artikelen waarin verteld wordt dat Joel Strasser in 2018 wel 3500 tandenstokers in zijn baard heeft gehangen.