Info & inspiratie
Met het programma 'Digitale geletterdheid jeugd' zorgt de Koninklijke Bibliotheek er samen met haar netwerkpartners voor dat kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar digitaal vaardiger en mediawijzer worden.
Het gaat bijvoorbeeld om vaardigheden als kritisch denken, creatief denken, problemen kunnen oplossen, ict-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking.
De KB maakt op strategisch niveau de rol van de bibliotheek op het gebied van digitale geletterdheid zichtbaar. Deze rol bestaat uit 3 pijlers: warenhuis, wegwijzer en werkplaats. Voor de uitvoering van deze rol stelt de KB een aantal tools beschikbaar.
Bibliotheken brengen digitale geletterdheid bij jeugd, ouders en professionals onder de aandacht door mee te doen met landelijke campagnes als Media Ukkie Dagen, Week van de Mediawijsheid, Safer Internet Day en de Codeweek. En natuurlijk de Nationale Jeugdkrakercompetitie.
Inspiratiesessie digitale geletterdheid
Op donderdag 23 maart 2023 organiseerde Rijnbrink een online inspiratiesessie over digitale geletterdheid voor scholen en bibliotheken. Tijdens deze sessie gingen we in gesprek met Iris van der Heijden (KB) en Moniek Engeltjes (BS Het Scala, Kampen) over mogelijkheden om in de bibliotheek en op school met digitale geletterdheid aan de slag te gaan, op praktisch en beleidsmatig niveau.
Kijk hier de sessie terug:
Aan de slag met digitale geletterdheid in de klas?
Wil je met jouw leerlingen in gesprek over digitaal vaardig zijn? Jouw bibliotheek kan je hierbij ondersteunen! Kijk daarnaast eens voor lesvoorbeelden en materialen bij het Netwerk Mediawijsheid, SLO of Cubiss.